Bianca Deinum gestart als nieuwe directeur Sint Josephschool

Bianca Deinum gestart als nieuwe directeur Sint Josephschool

Bianca Deinum is sinds begin dit jaar directeur van de Sint Josephschool. Ze trof er een enthousiast team en betrokken ouders. “Met elkaar bieden we kinderen de kennis die ze nodig hebben in een fijne, veilige omgeving. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen en plezier in het leren.”
Voor ze de stap naar Heerhugowaard zette, werkte Bianca tien jaar in Amsterdam. Ze begon er als leerkracht, werd intern begeleider (IB’er), nam adjunct-taken op zich en besloot daarna om de opleiding tot schoolleider te gaan volgen. “Ik vind het fijn om met kinderen én volwassenen te werken. Om met hen te sparren over het onderwijs, over hoe we het nog beter kunnen maken.” 

Blijven leren en verbeteren
Toen ze de vacature bij de Sint Josephschool zag, hoefde Bianca niet lang na te denken. “Ik dacht gelijk: daar wil ik werken. Een kleine dorpsschool met betrokken ouders en een visie die mij aanspreekt, een team dat lerend is en vol in ontwikkeling. Daarnaast vind ik het prettig dat de school niet te groot is. Je kent iedereen, je bent bij veel betrokken en het blijft mogelijk als directeur om klassen in te gaan. De lijnen zijn kort, de communicatie is directer. Dit is een echte dorpsschool en tegelijk ambitieus. We willen blijven leren en verbeteren. Voor mij persoonlijk was het prettig om dichterbij huis te gaan werken, want in augustus ben ik moeder geworden van Pim. Maar het goede leerklimaat op deze school gaf voor mij echt de doorslag.” Op dat moment wordt het interview even onderbroken vanwege een kwestie met een leerling. “Geen probleem, ook dat is de charme van een kleinere school. Het is fijn om overal bij betrokken te zijn.”

Samenwerking Atrium en De Blauwe Loper
Korte lijnen, veel persoonlijk contact en directe communicatie zijn ook zaken die Bianca aanspreken aan het werken binnen Atrium. “Het is goed samenwerken binnen de stichting. Daarnaast delen we kennis en kunde met De Blauwe Loper, onder meer via de Atrium Academy. De samenwerking willen we uitbreiden, zodat we bijvoorbeeld kunnen invallen bij elkaar als er sprake is van ziekte van leerkrachten.” Dit kan ook helpen in de strijd tegen het lerarentekort, waar Bianca op de Sint Josephschool overigens nog niet zoveel last van heeft. “Tot nu toe heeft de school het steeds goed kunnen opvangen. Er is een goede, vaste kern van leerkrachten die graag meedenken in oplossingen. Ons lage ziekteverzuim helpt ook mee.”

Leren met plezier 
Een nieuwe directeur brengt vaak nieuwe plannen mee. Wat zijn Bianca’s ideeën voor de toekomst? “Veel gaat hier goed. De saamhorigheid viel me gelijk op, de betrokkenheid van team en ouders, het gebouw dat mooi is opgeknapt en er netjes uitziet. Die goede dingen willen we behouden. Op termijn willen we toe naar een IKC, zoals ook op verschillende andere scholen binnen Atrium. Met het team wil ik de kwaliteit van het onderwijs en het pedagogisch klimaat verder versterken. De interim-directeur heeft daar vorig jaar een goede start mee gemaakt. Ik vind het mooi om eraan bij te dragen dat kinderen een fijne tijd hebben op de basisschool. Dat ze met plezier naar een veilige school gaan en met zelfvertrouwen en de juiste kennis uiteindelijk de school verlaten. Samen met het team successen behalen en het onderwijs verder vormgeven, daar gaan we mee door de komende tijd.”