Duurzame educatie op de Sint Josephschool en Paus Johannesschool

Duurzame educatie op de Sint Josephschool en Paus Johannesschool

De Paus Johannesschool in Sint Pancras en de Sint Josephschool zetten in op duurzame educatie. Op de scholen in Sint Pancras en Heerhugowaard zijn in totaal 180 zonnepanelen geplaatst. Ook is er energiebesparende ledverlichting aangebracht. Voor de toekomst wordt onderzocht of de scholen gasloos verder kunnen. Met het energieplan dienen de scholen een driedubbel doel. Ze besparen energie, leerkrachten gaan bewuster om met energie én het maakt concreet onderwijs over duurzaamheid mogelijk.
Slim Opgewekt plaatste de 180 zonnepanelen op de daken en realiseerde de ledverlichting. Met deze maatregelen besparen de scholen elk jaar 36.000 kg CO2 en wekken zij 65.000 kWh aan energie op. Dat staat gelijk aan energie voor bijna twintig huishoudens. Provincie Noord-Holland heeft het project deels gesubsidieerd. Stichting Atrium investeerde het resterende bedrag, waarbij de Educubes (aanpasbare led-sfeerverlichting voor in de klassen) letterlijk de highlights zijn.

Bestuurder Gea Koops van stichting Atrium vertelt: “Wij vinden het heel belangrijk om te investeren in de toekomstige generatie kinderen. Als zij zich bewust zijn van het belang van duurzaamheid, dan verandert door hen de toekomst. Dat is het werkelijke duurzame rendement. Dat de energierekening omlaag gaat is mooi meegenomen, want deze schoolgebouwen zijn oud en niet energiezuinig gebouwd. Onderwijsgeld uitgeven aan de stijgende energiekosten is zeker niet de bedoeling.” In de toekomst wordt de Paus Johannesschool verbouwd. Frans van de Gevel, directeur van de Paus Johannes: “Dit was voor ons geen reden de verduurzaming uit te stellen. De totale installatie is te verhuizen en het belang van verduurzamen weegt nu zwaarder. Bovendien willen wij nu al investeren in de school.”

Feestelijke finale
Voor de leerlingen van de twee basisscholen startte op 1 oktober de campagne van Slim Opgewekt: ‘Speur mee met detective D’. Door middel van diverse opdrachten, zoals het maken van duurzame wensen en rekenen met zonne-energie, leerden de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekten ze ook een code. Met die code konden zij samen met detective D het zonnestroomsysteem aanzetten. Het was tot op het laatste moment spannend of ze de juiste code kraakten. De leerlingen van de scholen begroeven hun duurzame toekomstwensen op het schoolplein.

Het begraven van die tijdcapsule met toekomstwensen verliep bij de Sint Josephschool op een spannende manier. Bij het graven van een gat op het plein werd per ongeluk een gasleiding geraakt. “Dan schrik je natuurlijk behoorlijk”, zegt Gea. “Gelukkig hadden de directeur en de BHV’ers op de school het heel goed onder controle. Alle kinderen zijn binnen gebleven en de ouders bleven op afstand, tot de brandweer het sein ‘veilig’ gaf. Daarna kon het energiefeest gewoon doorgaan.” 

Wethouder Stam van gemeente Heerhugowaard was aanwezig bij de finale op de Sint-Joseph: “Heerhugowaard is als duurzame koploper enorm trots op deze school. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat duurzaamheid inhoudt en er actief mee bezig zijn. Zij zijn de toekomst. Door het gebruik van zonnepanelen en ledverlichting te koppelen aan een educatief traject, worden leerlingen, maar ook docenten, op een leuke manier bewust van de positieve effecten van duurzaamheid.” De wethouder heeft aangegeven dat het met subsidie wellicht mogelijk is om snel gasloze scholen te hebben. “Dat is een heel goed idee”, vindt Gea. Atrium onderzoekt de mogelijkheden.

Wethouder Langedijk van gemeente Langedijk kwam langs op de Paus Johannes: "Het was fantastisch! Verduurzamen kan de gemeente niet alleen, dus dit soort initiatieven zijn juist nodig om stapje voor stapje samen verder te kunnen."